top of page

Geschiedenis

 Theater Maskee

 

Theater Maskee ontstond officieel door de oprichting van de vzw Gents Volkstheater op 31 december 1991. De vereniging had tot doel ”de dramatische kunst en alle activiteiten die daarmee verband kunnen houden zowel op actieve als op receptieve wijze te beoefenen”. De stichting van de vzw was de bevestiging van een toneelactiviteit die in 1991 uit de startblokken geschoten was zonder juridische structuur. Gezien de naam was het niet meer dan logisch dat er van bij het begin nadruk werd gelegd op het brengen van volkstoneel in het Gentse dialect.
 

In de beginjaren had de vereniging een min of meer vaste stek in het oude aftandse zaaltje van het Meisjespatronaat van Ledeberg en stonden een aantal stukken van Henri Van Daele op het repertoire. Nadien werd de toneelzaal in de Meibloemstraat eventjes gebruikt en ging men het qua auteurs ook iets ruimer zoeken. Na die periode kwamen 2 oudgedienden van de Minard-schouwburg : Claude Marissael en zijn echtgenote Monique De Bock, de ploeg versterken als vormgevers en regisseurs. Deze samenwerking leidde er onder meer toe dat de kwaliteit van de producties van het Gentse Volkstheater in stijgende lijn ging. Vanaf 1993 vond het gezelschap een onderkomen in de feest- en toneelzaal van het dienstencentrum Ledeberg. Een belangrijke stap in het bestaan van de vereniging was het brengen van eigen creaties. Het gezelschap zette nieuwe Gentse komedies op de planken die hun absolute première beleefden. Maurice De Grauwe, één van de acteurs van het gezelschap, was en is nog altijd verantwoordelijk voor deze eigen stukken. In 1996 betekende  “Een Spaans mes snijdt aan twee kanten” de start van een hele reeks die allemaal door de eigen vereniging gecreëerd werden.

 

Om naamsverwarring met andere gezelschappen uit te sluiten werd halfweg 1996 besloten af te stappen van de benaming “Gents Volkstheater” en voortaan onder de naam
“Theater Maskee” op scène te komen. De nadruk bleef liggen op blijspelen in het sappige Gentse dialect maar af en toe werd ook iets moeilijker humor aangesneden, zoals bij “Lust en lust uit de kist”. Ook tragikomedies  (“Nonkel Gaston is dood en dan is er koffie”) of stukken die iets gevoeliger onderwerpen zoals travestie behandelden (“Strenger in de nacht”) werden voor het voetlicht gebracht. Vanaf najaar 2004 werd een beroep gedaan op gastregisseurs waarbij vooral de inbreng van Wim De Puydt opviel. Deze laatste vorm van samenwerking bleek een regelrecht schot in de roos en werd tot 2018  1x per jaar herhaald. 

Andere mensen uit eigen rangen, zoals Maurice De Grauwe, Heidi De Grauwe en Patrick Van Damme, kregen eveneens hun kans als regisseur.

 

In 2008 werd de vertrouwde feestzaal in het Dienstencentrum Ledeberg, wegens de renovatie van die zaal, geruild voor Centrum Seleskest in de Sint-Salvatorstraat in Gent. Dit legde de vereniging zeker geen windeieren want de publieksopkomst bleef na de verhuis maar stijgen.

Ook de kwaliteit van de producties ging mee de hoogte in. Het repertoire blijft een mengeling van originele theaterstukken van onze huisauteur Maurice De Grauwe, afgewisseld met Gentse versies van de betere Vlaamse en Engelse blijspelen.

 

Ter gelegenheid van de viering van 25 jaar Theater Maskee werd  “Plankenkoorts”, een gloednieuwe komedie van Maurice De Grauwe, op de planken gebracht. Maurice voerde zelf ook de regie. Het verhaal speelde zich af binnen een Gentse toneelvereniging die eens een ander (hoger?) genre wil spelen. De mythologische wereld van Grieken, Romeinen en Egypte door elkaar mixen leek daarvoor geschikt. De productie bevatte voor de toneelliefhebber tal van leuke herkenbare elementen en vertelde natuurlijk ook het verhaal van het vallen en opstaan bij het spelen van het “betere genre”.

Na de zilveren jubileum-viering bracht Theater Maskee de afgelopen jaren talrijke succesvolle lachproducties op de planken. Producties die, in een eigen Gentse versie, aansluiten bij het traditionele blijspel, maar ook producties die ook al eens een minder gemakkelijk thema zoals de dood behandelen. Hierbij blijft het komische aspect altijd de bovenhand halen.

In 2021 viert Theater Maskee zijn dertigste verjaardag.

 

De Maskee-familie is al voor het 13de achtereenvolgende seizoen actief in het Centrum Seleskest en is van plan daar nog lang te blijven.

Theater Maskee blijft 2 per jaar volavondproducties in de Gensche Toale brengen, waarvan telkens 10 voorstellingen gegeven worden. Per productie kunnen gemiddeld zo’n 1800 toeschouwers uit Gent en daarbuiten bekoord worden.

Theater Maskee speelt ook de komende jaren Gents Theater voor een ruim publiek.

 

Een aantal factoren bepaalden en bepalen het succesverhaal van Maskee : de trouw aan theater in de Gensche Toale, de keuze van de stukken gecombineerd met sterke casts en technische ploegen o.l.v. goede regisseurs.

 

Het allerbelangrijkste element bij Maskee blijft echter het feit dat elke Maskee-medewerker evenwaardig is. Iedereen draagt zijn steentje bij of het nu over acteurs, leden van de decor- of technische ploeg, toneelmeesters of catering- of onthaalverantwoordelijken….gaat.

 

“Oas den doek nie omhuuge goat

en het decor nie getuund wordt,

moeten de spelers nie speele…”

Overzicht repertoire Theater Maskee


1.        Cherietje / Henri Van Daele
2.        Het testament van Barbara Baert / Henri Van Daele
3.        De vieze apotheker / Henri Van Daele
4.        Trees es nie te temmen / Henri Van Daele
5.        Leugens / Oscar Ferket
6.        Als ik de Lotto win / Ruud De Ridder
7.        Mannen mee boarden / Romain Deconinck
8.        Klachten / Paul Coppens
9.        Een Spaans mes snijdt aan twee kanten / Maurice De Grauwe
10.      Schat, ik ben er hoor / Jack Popplewell
11.      Home Bustenberg / Maurice De Grauwe
12.      Lust en list uit de kist / Maurice De Grauwe
13.      Mijn man doet het niet meer dokter / Rudy Soetewey
14.      Terras in Terrassa / Maurice De Grauwe
15.      Nonkel Gaston is dood en dan is er koffie / Luk Gijsbrechts
16.      Bureau Cupido / Maurice De Grauwe
17.      Strenger in de nacht / Maurice De Grauwe
18.      Familietrekjes / Ray Cooney
19.      Een straatje zonder einde / Maurice De Grauwe
20.      Surprieze Valieze / Derek Parkes & Duncan Greenwood
21.      Fifty-Fifty / Maurice De Grauwe
22.      Daar gaat de bruid / Ray Cooney & John Chapman
23.      Eiers bij de vis / John Chapman & Dave Freeman
24.      We zijn 't lijk kwijt / Charles Raymond Dyer
25.      't Es beniesd, 't es de woarheid / Pierre Chesnot
26.      Condominus Vobiscum / Bart Spaey
27.      De Slag bij Uustakker / Alan Ayckbourn
28.      Het lawijt van zwietende Chinezen / Bart Spaey
29.      Frits / Luc Kerkhofs
30.      Nie Simpel Thuis / Johan Deckers
31.      Veel kluite in de kriebelmuite / Karel Eens
32.      Met twee op één kamer / Ruud De Ridder
33.      Zuust Gevirft / Paul Coppens
34.      Es mij da hier ne cinema / Danny Sinclair
35.      Natte handen, droge voeten / Maurice De Grauwe

36.      De Barakke / Paul Coppens & Guy Didelez

37.      Ge zij gij toch mijn loetse / Max Andrea

38.      Pakt in stapt uit / Guy Didelez & Paul Coppens

39.      Te loate soldoat / Maurice De Grauwe

40.      Ow zekers menier de minister / Ray Cooney

41.      Geroakt doar an uit ! / Georges Feydeau

42.      Pa goat er veure / Maurice De Grauwe

43.      D’Ieste Violle / Viccy Frie & Nester Kempens

44.      In den achtsten hemel / Maurice De Grauwe

45.      Wa smijte ze hier neu binnen ? / Wendy Stroobant

46.      Schuif op wijveke / Ray Cooney

47.      Herboren senioren / Maurice De Grauwe

48.      Mee de zeege van oens Iere / Karel Eens

49.      Plankenkoorts / Maurice De Grauwe

50.      De pot en de ketel / Ron Aldridge

51.      Ne Gensche chorizo / Maurice De Grauwe

52.      't Es gefliekt ! / Henk Debal

53.      Mamma Mia / Peter Van den Bijllaardt

54.      Trèwen ès hèwen / Etienne Notteboom

55.      Er is nog leven na de dood / Maurice De Grauwe

56.      Madam Zimbra / Vanessa van Durme

 

bottom of page