top of page

Ge zij gij toch mijn loetse

 

 

 

Max Andrea

 

regie: Maurice De Grauwe

 

De Gentse versie van het blijspel Gevaarlijk Speelgoed opent met de redelijk beschonken nachtelijke thuiskomst van Jan Latour en zijn vrouw , in vol ornaat, na een avondje gemaskerd bal. Het wordt meteen het startschot voor de zoete inval van andere balgasten: dochter Kelly , Roger  - de broer van Latour, en de ietwat bizarre en agressieve Blessy. Kelly loodst nog haar nieuwe verloofde binnen en Roger een op het eerste zicht goedkope del .

Een en ander leidt tot knotsgekke en verwarrende situaties, zeker wanneer even later de échte mevrouw Latour opdaagt en duidelijk wordt dat arme Jan een verkeerd loetse over de drempel heeft gedragen - een mens kan zich al eens vergissen van zigeunerin op een gemaskerd bal. Jan Latour ziet ondertussen een Sint niet zitten als verloofde voor dochter Kelly: 'We moeten hier niet zoveel nie meer hebben van bisschoppen de laatste tijd'.

Na een feestje volgt er in elke zichzelf respecterende komedie steevast een pijnlijkemorning after. Roger geraakt daarbij uit de gratie van zijn nachtelijke scharrel, die hem zonder Napoleonkostuum toch maar niks vindt. Mevrouw Latour is nog steeds razend op echtgenoot Jan, en die geraakt dan weer in opperste staat van paniek wanneer hij bij het ontbijt De Gentenaar openslaat.

 

 

bottom of page